20 Januari 2013

Info Kesihatan : Punca Cepat LaparAs Salam.. Mak Ngah nak kongsi satu Info Kesihatan ni ..

Pasti anda pernah mengalami situasi di mana walaupun anda baru sahaja selepas makan, anda amat cepat untuk berasa lapar kembali.Ini akan membuatkan anda untuk makan banyak kali. Ia tidak baikuntuk penjagaan kesihatan. Jadi, apakah punca yang menyebabkanmasalah ini?

(1) Minum terlalu banyak minuman manis- Hasil daripada kajianoleh University of California di San Fransisco mendapatibahawa kandungan gula boleh 'menipu' otak terhadap keinginan untuk makan lebih banyak. Ia menghalang hormon leptindaripada memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya.

(2) Makan makanan bertin- Makanan di dalam tin terdedah kepada bahan kimia seperti bisphonel-A atau BPA, yang turut mempengaruhi hormon leptin seseorang. Ia akan menyebabkan seseorang untuk makan banyak kali dan juga dikatakan sebagaipunca terhadap masalah obesiti.

(3) Sarapan pagi yang tidak mencukupi- Hasil kajian terhadap 6746 orang selama empat (4) tahun mendapati bahawa seseorangyang mengambil 300 kalori pada sarapan pagi akanmeningkatkan pertambahan berat badan sebanyak dua (2) kaliganda berbanding orang yang mengambil 500 kalori. Ini kerana sarapan pagi yang tidak mencukupi akan menyebabkanseseorang untuk makan banyak kali sepanjang hari.

(4) Tidak makan sayur-sayuran- Khasiat di dalam sayur-sayuran boleh membantu untuk,seseorang berasa kenyang lebih lama dan ini dapat mengelakkan anda daripada makanbanyak kali.

(5) Tidak minum teh kurang gula- Hasil daripada kajian mendapati bahawa seseorang yangminum teh kurang gula selepas makan akan membuatkan mereka berasa lebih kenyangdan secara tidak langsung dapat mengelakkan anda daripada makan banyak kali.

(6) Kurang minum air masak- Tubuh badan yang kurang air akan menyebabkan seseoranguntuk makan lebih banyak kerana ia meningkatkan tahap kelaparan seseorang.Sebaiknya, sebelum makan anda perlu minum air masak terlebih dahulu.

(7) Kebosanan- Hasil daripada kajian penyelidik Flinders University, Australia mendapatibahawa kebosanan akan meningkatkan keinginan seseorang untuk makan lebih banyak.


SEKIANTiada ulasan:

Catat Ulasan

Port Mak Ngah Skodeng !