11 Januari 2014

Intan Ladyana Serik Dapat 'PA' Kaki Penipu

Intan Ladyana (kanan) bersama kakaknya Intan Riyana menunjukkan produk kesihatan Lamera.
PETALING JAYA: Pelakon Intan Ladyana sudah serik untuk menggunakan khidmat pembantu peribadi (PA) selepas kejadian ditipu oleh individu yang dipercayainya itu.
Intan,33, berkata, sejak kejadian itu, dia lebih selesa untuk melakukan segala urusan berkaitan kerja secara sendirian kerana ingin mengelak timbulnya pelbagai masalah kemudian hari. "Buat masa ini biarlah saya uruskan sendiri kerjaya saya kerana sekarang saya masih lagi trauma dengan kejadian apabila pembantu peribadi saya sering menipu.
"Selama setahun pelbagai kejadian telah berlaku melibatkan wang tunai dan dia turut mengaitkan nama saya dalam pelbagai hal," katanya ketika ditemui pada pelancaran produk Lamera, di restoran Bonjour Garden, Kota Damansara, di sini, Jumaat.
Intan berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kejadian di mana beberapa artis termasuk Julia Ziegler dan Rita Rudaini yang ditipu oleh individu berkenaan baru-baru ini.
Intan (tiga dari kiri) bersama ahli keluarganya.
Intan berkata, dia juga menanggung malu apabila reputasinya sebagai artis terjejas apabila mangsa-mangsa yang ditipu oleh wanita itu akan mencari dan turut mengaitkan namanya.
"Selepas pelbagai kejadian penipuan yang melibatkan wang tunai berjumlah ribuan ringgit, saya terus menamatkan perkhidmatannya iaitu kira-kira September tahun lalu.
"Selepas itu, saya terkejut apabila ramai yang cuba hubungi saya untuk bertanyakan beberapa perkara berkaitan wang tunai termasuk beberapa mangsa artis lain iaitu Julia Ziegler dan Rita Rudaini menghubungi saya bertanyakan hal itu," katanya.
Tambah Intan, dia kini lebih berhati-hati dalam memberi kepercayaan kepada seseorang terutamanya hal-hal yang berkaitan wang tunai.
Sementara itu, Intan yang melancarkan produk kesihatan miliknya Lamera menganggap ia sebagai salah satu langkahnya menceburi bidang perniagaan.
Katanya, produk minuman kesihatan itu merupakan bisnes perkongsian bersama kakaknya iaitu Intan Riyana dan ibu mereka, Wan Zurina.
"Produk ini merupakan salah satu langkah saya mengembangkan kerjaya dan pelaburan untuk masa hadapan.
"Kami sudah melakukan proses kajian selama setahun dan hasilnya sangat memuaskan," katanya.
Produk Lamera boleh didapati di stokis-stokis dan butik yang dilantik dengan harga RM149.

09 Mei 2013

Kenapa Dan Mengapa

Ingin aku menangis tak berairmata.

Ingin aku menjerit telah kehilangan suara.

Hanya yang ada sebuah harapan penyesalan dari sebuah mimpi indah pada dahan tempat bergantung yang hampir-hampir rapuh...

Mengapa begini akhirnya..

Begitu mudah kau menyerah pada dugaan yang mendatang...kerananya bisa menghanyutkan sebuah istana yang begitu lama terbina.

Mungkinkah di salahkan takdir..

Ingatlah..

ALLAH tidak zalim kepada hambanya..

Di mana kasih sayang...

Usah kau menyerah dan usah kau berikan hatimu hanyut di lautan penyesalan..yang bakal kau rasai akhirnya...

Kerana kau mendustai janji setia antara kita berdua...

Kenapa semua ini terjadi antara kita...

Mengapa dan kenapa??????.

08 Mei 2013

Senandung Ombak





Bersama deruan ombak memukul di pantai,mengusik di 
sanubariku dalam kesendirian ku cuba bersenandung.



Mengusir rindu yang tiada bertepi bersama sebuah harapan yang tak pasti.

Bersama bayangmu menghias mimpi malam ku.

Ku korbankan rindu ini...kadangkala rindu ini menjerat diri..

Menjadi pohon-pohon rindu yang tidak kesampaian...

Menjadi ubat pengubat lara...

Menanti kesudahannya yang tak pastinya entah bila...  

04 Mei 2013

Ketua Laksana Payung

Payung di gunakan untuk melindungi daripada hujan dan panas.

Dengan menjulangnya ke atas maka orang lain dapat berteduh di bawah naungannya.

Ertinya ketua mesti berada di hadapan bagi melindungi anak-anak buahnya daripada sebarang kesusahan,kejahilan,kesengsaraan,kelaparan dan sebagainya.

Sebagai payung...ketua mestilah bersedia untuk lebih susah daripada orang-orang  di bawahnya.

Walaupun hujan batu yang turun,dialah yang mula merasainya.

Dia mestilah rela berbasah dan berpanas dahulu demi mengelak orang lain daripada basah dan kepanasan.

Payung perlu rapi menjaga dirinya supaya jangan koyak.

Bila bocor keyakinan orang lain terhadapnya akan pudar dan akhirnya ramai yang lari meninggalkannya.

Payung yang teguh akan terus kekal di guna untuk perlindungan yang selamat dan sejahtera...



03 Mei 2013

Kemelut Kasih

Di saat hati di himpit rasa yang mencengkam jiwa.


Di saat itulah kita belajar untuk terus bersabar dan redha.

Biarpun di saat di terjah dengan berbagai kemelut yang menyinggah..semakin di henyak semakin kuat untuk kita mengelak.

Terkadang di saat kasih sayang berada di puncak berbagai kemelut hadir menerpa.

Sehingga kita lelah dan lemah serta hampir-hampir rebah.

Segalanya ku tepis dan terus setia menguntai kasih tanpa ada penghujungnya.

Hidup ini susah hendak di duga.

Kekadang kita rasa dekat dengan seseorang tetapi sebaliknya...mungkin kekadang kita dapat tengok dia ketawa tapi tak tau apa makna di sebalik senyumannya.

Ku tinggalkan kedukaan semalam.

Ku gapai bahagia tanpa curiga.

Ku yakin antara kita masih ada ruang untuk bersama.

Terucap kata terungkap bicara.

Membelai rasa di tabir duka.

Menguntai bahagia menganyam ceria.

Biarlah kita terus menyayangi biarpun di saat kebencian menghantui.

Kerana kasih itu anugerah yang harus di pertahankan...dalam apa jua situasi dan keadaan...



20 April 2013

Gapai Bahagia


Di saat hati di himpit rasa yang mencengkam jiwa.

Di saat itulah kita belajar untuk terus bersabar dan redha..

Biarpun di saat di terjah dengan berbagai kemelut yang menyinggah..

Semakin di henyak semakin kuat untuk kita mengelak...

Terkadang di saat kasih sayang berada di puncak bahagia...

Berbagai kemelut hadir menerpa.

Sehingga kita lelah dan lemah jua hampir-hampir rebah..

Segalanya ku tepis dan terus setia menguntai kasih tanpa ada penghujungnya..

Hidup ini susah hendak di duga.

Kekadang kita rasa dekat dengan seseorang tapi di sebaliknya ada sesuatu yang menjauhkan kita..

Mungkin kekadang kita dapat tengok dia ketawa tapi tak tau apa makna di sebalik senyuman dan tawanya.

Ku tinggalkan kedukaan semalam.

Ku gapai bahagia tanpa curiga..

 Ku yakin antara kita masih ada ruang untuk bersama..

Terungkap kata terucap bicara.

Membelai rasa di tabir duka.

Menguntai bahagia  menganyam ceria...

Biarlah kita terus menyayangi biarpun di saat kebencian menghantui.

Kerana kasih itu anugerah yang harus di pertahankan...dalam apa jua situasi dan keadaan....



16 April 2013

Tips Mengekalkan Sebuah Persahabatan’


1-Saling memberi kebebasan
Persahabatan memberi kita ruang untuk berkongsi suka duka bersama dan bukannya untuk saling menyakiti dan membenci di antara satu sama lain. Tetapi menjadi sahabat baik juga tidak bermakna kamu harus memiliki seluruh ruang hidupnya. Misalnya, melarang temanmu membuat itu dan ini. Malah kamu juga sibuk mengatur perjalanan hidupnya. Ini jelas menunjukkan kamu terlalu mementingkan perasaan sendiri tanpa mempedulikan perasaan orang lain. Apalah salahnya jika kamu saling menghormati hak kebebasan dirinya. Dan apa yang penting, si dia jujur pada persahabatannya.


2-Saling menahan rasa cemburu
 Tetapi cemburu yang membabi buta boleh menjejaskan hubungan. Ada baiknya sebelum api cemburumu memuncak, cuba selidiki dahulu kebenarannya. Jika ada yang tak kena, tanyalah temanmu itu dengan baik tanpa bersikap marah dan menuduh. Usahakan untuk berbicara dengan fikiran yang matang dan tenang. Sebenarnya perasaan cemburu ini tidak perlu terlalu ditonjolkan kerana ini boleh membuatkan temanmu itu naik tocang. Dia akan mempergunakan kelemahan kamu itu untuk membuat kamu berasa cemburu dengan berulang kali. Tentu menyakitkan


3-Saling memahami
Untuk menjadi sahabat yang baik kamu harus berusaha memahami dan mengenali diri sendiri serta permasalahannya dengan lebih mendalam. Misalnya temanmu itu menolak ajakanmu untuk keluar menonton wayang bersama, kamu tidak boleh membuat tanggapan yang bukan-bukan tentang dirinya. Mungkin dia mempunyai urusan yang mesti diselesaikan terlebih dahulu. Adalah lebih baik kamu mencari hiburan sendiri lagipun esok masih ada masa untuk kamu bertemu dia.


4-Saling mengalah
Demi menyelamatkan hubungan, tidak ada ruginya sekali sekala kamu bersikap mengalah. Kamu dan si dia sering bercanggah pendapat. Seperti menonton wayang, kamu sukakan filem romantik tetapi dia pula suka filem aksi. Oleh kerana sayangkan tali persahabatan yang telah terbina sekian lama maka si dia sentiasa menuruti segala kemahuanmu semata-mata mahu menjaga hati dan perasaanmu. Tetapi bila difikirkan semula, apalah salahnya sekali sekala kamu pula yang beralah dan cuba belajar memahami minatnya. Situasi ini tentu akan membuat si dia berasa bahagia dan lebih menyayangi dirimu.


5-Saling memberi kemaafan
Memaafkan perlu tetapi tidak mudah selagi perasaan kesal dan kecewa menguasai diri. Tetapi sebagai insan biasa, kita tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan dan kesilapan. Lagipun, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kita sesama sendiri. Belajar menjadi seorang teman yang sudi memberi kemaafan kepada orang lain biarpun kamu sendiri tahu perkara itu bukanlah berpunca dari kesalahan atau kesilapan dirimu.

6-Ikhlas
Berkawan dengan ikhlas dan bukanya bertujuan untuk mendapatkan sesuatu.

7-Hormat satu sama lain
Hormati pendapat dan pendirian masing-masing,,berbincang dan bolehlah memberi kata putus.

8-Jauhi sikap hasad dengki  atau memburukkan sahabat
Jauhi sifat-sifat mazmumah ini kerana ia akan menjadi racun dalam persahabatan.Tak guna memburukkan sahabat sebab dia tak rugi apa-apa malah menambahkan dosa lagi ada ler.

14 April 2013

Penunggu sepi

Malam ini aku sendiri lagi.

Mengenang dirimu yang jauh di mata.

Meskipun kau jauh dari pandangan namun dirimu tak mungkin bisa dapat aku lupakan..

Sayang..

Kaulah teman kaulah kekasih hati.

Kau lah jua pujaanku selalu.

Ku ingin di samping mu selalu.

Di kala duka maupun suka.

Walaupun ramai jejaka yang ingin mendekatiku..

Namun tidak ku hiraukan.

Ketahuilah olehmu hanya dirimu sayang..

Cinta terbina dengan ikatan suci lambang keluhuran kesucian hati.

Dan di situlah cinta kita bersatu.

Dalam melayari bahtera cinta hingga sampai ke penghujungnya.

Menuju matlamat sebenar pencarian cinta abadi...

KHASIAT MADU





Fungsi Madu Dan Peranannya.

  • Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
  • Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
  • Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
  • Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
  • Sumber laxative yang natural dan lembut
  • Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
  • Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan

    KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI


    A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH

    1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
    2. Memulihkan sel-sel urat besar.
    3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
    4. Merangsang tenaga batin.

    B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

    1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
    2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
    3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
    4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
                           
    KELEBIHAN

    1. BAYI/KANAK-KANAK:

    a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
    b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
    c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
    d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.


    2. REMAJA:

        Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

    3. WANITA:

    a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
    b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

    4. LELAKI:

    a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
    b) Menguatkan tenaga batin.

    5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

        Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
               
    6. UNTUK SEMUA:

    a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
    b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
    c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
    d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
    e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
    f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
    g) Memulihkan batuk dan lelah.
    h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
    i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
    j) Baik untuk perempuan bersalin.
    k) Membantu/menerangkan pemandangan.
               
    CARA MENGGUNAKANNYA

    1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.
    2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
    3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.
    4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)
    5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
    6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.
    7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.
    8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
    9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.

    "MIRACLE ANTIBI0TIK"

    KEAJAIBAN MADU SANG LEBAH

    Setiap kali penggunaan Madu Lebah, mulakan dengan Bismillah......
    disambung dengan Solawat ke atas Nabi Junjungan 3 kali. Gunakan
    dengan penuh yakln.
     SAPULAH MADU JIKA ANDA

        a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera
        dan luka terlindung dari kuman.
        b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan
        lain-lain.
        c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.
        d) Sakit mata - Titiskan madu lebah dalam mata.

    MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN

    a) Makan bersama roti / biskut.
    b) Bahan membuat kuih / kek.
    c) Goreng atau panggang ayam.

    KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU

    A) IBU MENGANDUNG

        1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
        dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
        2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
        kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

    B) ANAK DALAM KANDUNGAN

        1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
        madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
        2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
        menguatkan janin.
        3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
        kuasa dalam madu asli.
        4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
        5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.

    C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

        1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
        mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
        bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
        2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
        perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
        3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
        4. Mengelak dari kembung perut bayi.
                           

    D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

        1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
        mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.
        2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.




    NOTA: Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri

MAKAN CARA SIHAT IKUT SUNNAH NABI


KITA berpantang dan mengawal tabiat makan apabila diserang penyakit. Lebih teruk jika doktor hanya membenarkan kita makan dalam kuantiti sedikit atau makanan tertentu.
Hakikatnya, amalan mengawal tabiat pemakanan selepas jatuh sakit adalah tindakan salah. Kita patut mengawal pemakanan seawal usia remaja, bukan apabila memasuki fasa 40-an.
Tabiat pemakanan yang boleh diteladani ialah mengikut sunah Rasulullah s.a.w. Jika dikaji, amalan pemakanan baginda amat bertepatan dengan al-Quran bermaksud: “… makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan…” (Petua menjaga kesihatan cara Rasulullah turut mengambil kira sistem tubuh manusia. Sebagai mesin, ia memerlukan bahan bakar iaitu makanan untuk membolehkannya melaksanakan kerja, tetapi kuantiti makanan yang masuk ke perut mesti dikawal.
Sebenarnya, menjaga dan mengawal perut daripada makan terlalu banyak adalah kaedah pencegahan penyakit yang berkesan. Sebab itu ramai ilmuwan perubatan dan tabib zaman lampau sering bermadah ‘lapar itu ubat’.
Mengambil makanan dalam kuantiti banyak adalah amalan buruk kerana ia memberatkan organ dan sistem pencernaan sehingga ia lemah dan tidak mampu mencerna secara teratur dan berkesan.
Makanan dalam jumlah yang banyak menyebabkan pelbagai penyakit. Justeru, kaedah rawatan dan pencegahan penyakit yang terbaik sepatutnya bermula dari perut – pastikan kuantiti dan jenis makanan yang masuk ke perut terkawal.
Nabi Muhammad ada menyebut ‘perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit’. Selain kuantiti makanan, petua kesihatan Nabi turut mengambil kira isi padu makanan.
Baginda lebih mengutamakan makanan lembut, terutama jika baru sembuh atau melalui proses pemulihan. Dalam satu hadis daripada Siti Aisyah r.a, beliau berkata: “Jika Rasulullah diberitahu si fulan sakit dan tidak ada nafsu makan, baginda bersabda: Berikanlah kepadanya ‘talbiinah’! Kata baginda lagi, Demi Allah, ia mencuci perut seseorang seperti kamu membersihkan mukamu daripada kotoran!”
Talbiinah ialah sejenis makanan masyarakat Arab menyerupai bubur atau susu. Ia lembut dan tidak membebankan perut. Bagi kita di sini, mungkin oat dicampur susu sesuai sebagai makanan yang lembut dan tidak membebankan perut serta fungsi pencernaan.
Makanan ini juga kaya serat dan banyak membantu proses penghadaman.
Disiplin pemakanan yang diamalkan Rasulullah biasanya mengelak makanan itu mendatangkan penyakit kepada individu yang sihat, manakala bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan, ia mengelak penyakit menjadi semakin serius.
Contoh peristiwa Nabi Muhammad s.a.w mengajar pemilihan makanan ketika sakit ialah sebagaimana hadis riwayat Ibnu Maajah dari Ummul Mundzir Qois al Anshoriyah, katanya:
“Suatu hari Rasulullah berkunjung ke rumah kami bersama Ali k.a yang ketika itu baru sembuh daripada sakit. Kami mempunyai buah daliah (sejenis buah-buahan di tanah suci), lalu Rasulullah mengambil dan memakannya dan Ali juga memakannya.
“Baginda berkata kepada Ali: Engkau baru saja sembuh daripada sakit.
“Lalu Ali berhenti memakannya. Kemudian saya buatkan masakan dari gandum dan saya berikan kepada mereka berdua, maka Rasulullah s.a.w bersabda: Ali, nah, ini lebih sesuai bagimu!”
Larangan Rasulullah kepada Ali yang baharu sembuh daripada sakit agar tidak memakan daliah sebagaimana dalam hadis di atas adalah kaedah pencegahan atau berpantang. Buah-buahan yang sifatnya mudah terurai mungkin memberi mudarat bagi mereka yang baru sembuh.
Ketika baru pulih daripada sakit, perut belum cukup kuat kerana ia sibuk bekerja menghakis sisa penyakit dari dalam perut dan badan.
Sebaliknya, Rasulullah menggalakkan Ali mengambil masakan daripada gandum kerana air daripada gandum itu dapat menguatkan tubuh.
Namun, baginda membenarkan pengambilan makanan yang tidak sesuai, tetapi dalam kuantiti sedikit sekadar menghilangkan keinginan.
Perkara menarik mengenai kaedah makanan seimbang yang diajarkan Rasulullah ialah baginda tidak membataskan pada satu jenis makanan saja. Contohnya, baginda menyeimbangkan makanan bersifat panas dengan sejuk.
Dari segi komposisi makanan, baginda tidak pernah mengambil susu dan ikan atau susu dan telur atau daging dan susu atau antara makanan yang kedua-duanya mempunyai sifat panas atau sifat dingin serentak.
Baginda juga tidak mengambil dua jenis makanan yang mempunyai sifat cepat dicernakan dan lambat dicernakan, serentak.
Rasulullah tidak mengambil makanan yang masih dalam keadaan panas atau makanan yang disimpan semalaman, makanan awet atau diasinkan seperti acar kerana semua itu memudaratkan kesihatan.
Kita juga patut mengelak mengambil makanan segera dan minuman berkarbonat, walaupun sedap, tetapi memudaratkan apatah lagi mengandungi perasa tiruan dan sintetik.
Rasulullah gemar makanan yang mengandungi unsur manis semula jadi dan madu malah baginda suka mengambil buah-buahan sebagai makanan tambahan.
Mengenai madu, Nabi mempunyai disiplin pengambilan madu yang baik untuk dicontohi, iaitu mengambilnya pada waktu pagi sebelum sarapan.
Madu dicampurkan dengan air dingin sebelum diminum. Ini bertujuan mencairkan lendir dan membersihkan sistem pencernaan.
Selain jenis dan kuantiti makanan, satu aspek lain penjagaan kesihatan Rasulullah s.a.w ialah cara baginda duduk ketika makan, iaitu dalam posisi ‘mutawarikan’, iaitu meletakkan pinggul pada kedua-dua tumit dan menempatkan telapak kaki kiri di atas punggung kaki kanan.
Postur badan penting dalam menentukan kebaikan ketika pengambilan makanan. Contohnya, baginda melarang
makan sambil bersandar sebagaimana sabdanya bermaksud: “Saya tidak makan sambil bersandar.”
Baginda juga melarang minum sambil berdiri, kecuali jika dalam keadaan terpaksa. Baginda mempunyai disiplin khusus dari segi minuman.
Berdasarkan petunjuk Nabi s.a.w, makruh minum selepas melakukan olahraga atau sebaik selesai melakukan sesuatu kerja berat atau sebaik habis makan atau sebelum makan. Semua itu tidak baik untuk kesihatan. Sebaliknya, biarkan beberapa detik berlalu apabila selesai aktiviti berat atau makan, kemudian minum.
Rasulullah s.a.w mempunyai petua unik ketika minum. Dalam satu hadis dari Anas bin Malik bermaksud: “Rasulullah minum dengan tiga kali nafas. Baginda berkata: Hal itu lebih melegakan dan lebih menyihatkan.”
Maksud bernafas tiga kali ketika minum ialah dengan menjauhkan bekas atau cawan dari mulut, lalu bernafas atau seolah-olah menghisap air yang sedang diminum. Larangan bernafas di dalam gelas ketika minum ditemui dalam hadis bermaksud:
“Jika seseorang di antara kalian minum maka janganlah bernafas di dalam gelas minuman, tetapi hendaklah direnggangkannya dari bibir.”
Dan, pasti yang paling penting dan mungkin dilupakan kita apabila makan atau minum ialah membaca ‘basmalah’ (membaca Bismillah) dan mengucapkan ‘hamdalah’ (Alhamdulillah) apabila selesai. Ia banyak keberkatan dari segi kesihatan.
Rahsia besar Rasulullah s.a.w yang patut menjadi teladan ialah baginda tidak pernah mencela makanan yang tidak disukainya atau kurang enak. Ini terkandung di dalam hadis bermaksud:
“Anas berkata: Rasulullah tidak pernah mencela makanan. Jika berselera dimakannya, dan jika tidak maka ditinggalkannya.”
Justeru, semua orang tidak wajar menunggu hari tua atau berusia lewat 40-an untuk memulakan amalan pemakanan sihat. Mulakanlah sekarang!
Kepentingan menjaga pemakanan dapat difahami daripada hadis Nabi saw yang diriwayatkan at-Turmudzi dari Abdullah al-Ashory, Rasulullah saw bersabda bermaksud:
“Sesiapa dalam keadaan badan sihat, aman dalam penghidupan dan ia memiliki makanan sehari-hari yang cukup, maka seolah-olah dunia ini miliknya.” al-A’raf, ayat 31).

Port Mak Ngah Skodeng !