20 April 2013

Gapai Bahagia


Di saat hati di himpit rasa yang mencengkam jiwa.

Di saat itulah kita belajar untuk terus bersabar dan redha..

Biarpun di saat di terjah dengan berbagai kemelut yang menyinggah..

Semakin di henyak semakin kuat untuk kita mengelak...

Terkadang di saat kasih sayang berada di puncak bahagia...

Berbagai kemelut hadir menerpa.

Sehingga kita lelah dan lemah jua hampir-hampir rebah..

Segalanya ku tepis dan terus setia menguntai kasih tanpa ada penghujungnya..

Hidup ini susah hendak di duga.

Kekadang kita rasa dekat dengan seseorang tapi di sebaliknya ada sesuatu yang menjauhkan kita..

Mungkin kekadang kita dapat tengok dia ketawa tapi tak tau apa makna di sebalik senyuman dan tawanya.

Ku tinggalkan kedukaan semalam.

Ku gapai bahagia tanpa curiga..

 Ku yakin antara kita masih ada ruang untuk bersama..

Terungkap kata terucap bicara.

Membelai rasa di tabir duka.

Menguntai bahagia  menganyam ceria...

Biarlah kita terus menyayangi biarpun di saat kebencian menghantui.

Kerana kasih itu anugerah yang harus di pertahankan...dalam apa jua situasi dan keadaan....



16 April 2013

Tips Mengekalkan Sebuah Persahabatan’


1-Saling memberi kebebasan
Persahabatan memberi kita ruang untuk berkongsi suka duka bersama dan bukannya untuk saling menyakiti dan membenci di antara satu sama lain. Tetapi menjadi sahabat baik juga tidak bermakna kamu harus memiliki seluruh ruang hidupnya. Misalnya, melarang temanmu membuat itu dan ini. Malah kamu juga sibuk mengatur perjalanan hidupnya. Ini jelas menunjukkan kamu terlalu mementingkan perasaan sendiri tanpa mempedulikan perasaan orang lain. Apalah salahnya jika kamu saling menghormati hak kebebasan dirinya. Dan apa yang penting, si dia jujur pada persahabatannya.


2-Saling menahan rasa cemburu
 Tetapi cemburu yang membabi buta boleh menjejaskan hubungan. Ada baiknya sebelum api cemburumu memuncak, cuba selidiki dahulu kebenarannya. Jika ada yang tak kena, tanyalah temanmu itu dengan baik tanpa bersikap marah dan menuduh. Usahakan untuk berbicara dengan fikiran yang matang dan tenang. Sebenarnya perasaan cemburu ini tidak perlu terlalu ditonjolkan kerana ini boleh membuatkan temanmu itu naik tocang. Dia akan mempergunakan kelemahan kamu itu untuk membuat kamu berasa cemburu dengan berulang kali. Tentu menyakitkan


3-Saling memahami
Untuk menjadi sahabat yang baik kamu harus berusaha memahami dan mengenali diri sendiri serta permasalahannya dengan lebih mendalam. Misalnya temanmu itu menolak ajakanmu untuk keluar menonton wayang bersama, kamu tidak boleh membuat tanggapan yang bukan-bukan tentang dirinya. Mungkin dia mempunyai urusan yang mesti diselesaikan terlebih dahulu. Adalah lebih baik kamu mencari hiburan sendiri lagipun esok masih ada masa untuk kamu bertemu dia.


4-Saling mengalah
Demi menyelamatkan hubungan, tidak ada ruginya sekali sekala kamu bersikap mengalah. Kamu dan si dia sering bercanggah pendapat. Seperti menonton wayang, kamu sukakan filem romantik tetapi dia pula suka filem aksi. Oleh kerana sayangkan tali persahabatan yang telah terbina sekian lama maka si dia sentiasa menuruti segala kemahuanmu semata-mata mahu menjaga hati dan perasaanmu. Tetapi bila difikirkan semula, apalah salahnya sekali sekala kamu pula yang beralah dan cuba belajar memahami minatnya. Situasi ini tentu akan membuat si dia berasa bahagia dan lebih menyayangi dirimu.


5-Saling memberi kemaafan
Memaafkan perlu tetapi tidak mudah selagi perasaan kesal dan kecewa menguasai diri. Tetapi sebagai insan biasa, kita tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan dan kesilapan. Lagipun, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kita sesama sendiri. Belajar menjadi seorang teman yang sudi memberi kemaafan kepada orang lain biarpun kamu sendiri tahu perkara itu bukanlah berpunca dari kesalahan atau kesilapan dirimu.

6-Ikhlas
Berkawan dengan ikhlas dan bukanya bertujuan untuk mendapatkan sesuatu.

7-Hormat satu sama lain
Hormati pendapat dan pendirian masing-masing,,berbincang dan bolehlah memberi kata putus.

8-Jauhi sikap hasad dengki  atau memburukkan sahabat
Jauhi sifat-sifat mazmumah ini kerana ia akan menjadi racun dalam persahabatan.Tak guna memburukkan sahabat sebab dia tak rugi apa-apa malah menambahkan dosa lagi ada ler.

14 April 2013

Penunggu sepi

Malam ini aku sendiri lagi.

Mengenang dirimu yang jauh di mata.

Meskipun kau jauh dari pandangan namun dirimu tak mungkin bisa dapat aku lupakan..

Sayang..

Kaulah teman kaulah kekasih hati.

Kau lah jua pujaanku selalu.

Ku ingin di samping mu selalu.

Di kala duka maupun suka.

Walaupun ramai jejaka yang ingin mendekatiku..

Namun tidak ku hiraukan.

Ketahuilah olehmu hanya dirimu sayang..

Cinta terbina dengan ikatan suci lambang keluhuran kesucian hati.

Dan di situlah cinta kita bersatu.

Dalam melayari bahtera cinta hingga sampai ke penghujungnya.

Menuju matlamat sebenar pencarian cinta abadi...

KHASIAT MADU





Fungsi Madu Dan Peranannya.

  • Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
  • Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
  • Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
  • Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
  • Sumber laxative yang natural dan lembut
  • Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
  • Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan

    KHASIAT MADU ASLI YANG TELAH TERBUKTI


    A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH

    1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
    2. Memulihkan sel-sel urat besar.
    3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
    4. Merangsang tenaga batin.

    B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

    1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
    2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
    3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
    4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
                           
    KELEBIHAN

    1. BAYI/KANAK-KANAK:

    a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
    b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
    c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
    d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.


    2. REMAJA:

        Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

    3. WANITA:

    a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
    b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

    4. LELAKI:

    a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
    b) Menguatkan tenaga batin.

    5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

        Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
               
    6. UNTUK SEMUA:

    a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
    b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
    c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
    d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
    e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
    f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
    g) Memulihkan batuk dan lelah.
    h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
    i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
    j) Baik untuk perempuan bersalin.
    k) Membantu/menerangkan pemandangan.
               
    CARA MENGGUNAKANNYA

    1. Tukar atau kurangkan penggunaan gula kepada madu dalam penyediaan minuman harian.
    2. Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
    3. Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.
    4. Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais. (Berhati-hati jangan tersedak)
    5. Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
    6. Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak, kanak-kanak akan lena dengan nyenyak.
    7. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.
    8. Penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
    9. Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.

    "MIRACLE ANTIBI0TIK"

    KEAJAIBAN MADU SANG LEBAH

    Setiap kali penggunaan Madu Lebah, mulakan dengan Bismillah......
    disambung dengan Solawat ke atas Nabi Junjungan 3 kali. Gunakan
    dengan penuh yakln.
     SAPULAH MADU JIKA ANDA

        a) Kemalangan ke atas luka; memberhentikan darah dengan segera
        dan luka terlindung dari kuman.
        b) Kelecuran akibat api, air panas, ekzos motor, minyak panas dan
        lain-lain.
        c) Kudis, kurap dan lain-lain penyakit KULIT.
        d) Sakit mata - Titiskan madu lebah dalam mata.

    MENAMBAHKAN KELAZATAN MAKANAN

    a) Makan bersama roti / biskut.
    b) Bahan membuat kuih / kek.
    c) Goreng atau panggang ayam.

    KHASIAT DAN KEBAIKAN MADU

    A) IBU MENGANDUNG

        1. Menambahkan tenaga untuk ketahanan diri semasa mengandung
        dan semasa menghadapi saat kelahiran cahaya mata.
        2. Mencegah dari berbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
        kencing kotor, batuk selsema, lelah dan lain-lain.

    B) ANAK DALAM KANDUNGAN

        1. Mencegah dari pelbagai penyakit kerana kandungan antibiotik dalam
        madu dapat membunuh kuman-kuman cahaya mata.
        2. Kandungan zat galian dalam madu boleh membantu membina dan
        menguatkan janin.
        3. Kulit yang bersih dan sihat dengan terdapatnya vitamin C yang penuh
        kuasa dalam madu asli.
        4. Membantu secara khusus pertumbuhan fizikal dan mental janin.
        5. Penyakit Hepatitis B yang biasa menyerang bayi dapat dihindar dengan amalan madu oleh para ibu yang mengandung.

    C) BAGI BAYI YANG BARU LAHIR

        1. Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat
        mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa
        bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.
        2. Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding
        perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.
        3. Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.
        4. Mengelak dari kembung perut bayi.
                           

    D) BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

        1. Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
        mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.
        2. Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.




    NOTA: Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri

MAKAN CARA SIHAT IKUT SUNNAH NABI


KITA berpantang dan mengawal tabiat makan apabila diserang penyakit. Lebih teruk jika doktor hanya membenarkan kita makan dalam kuantiti sedikit atau makanan tertentu.
Hakikatnya, amalan mengawal tabiat pemakanan selepas jatuh sakit adalah tindakan salah. Kita patut mengawal pemakanan seawal usia remaja, bukan apabila memasuki fasa 40-an.
Tabiat pemakanan yang boleh diteladani ialah mengikut sunah Rasulullah s.a.w. Jika dikaji, amalan pemakanan baginda amat bertepatan dengan al-Quran bermaksud: “… makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan…” (Petua menjaga kesihatan cara Rasulullah turut mengambil kira sistem tubuh manusia. Sebagai mesin, ia memerlukan bahan bakar iaitu makanan untuk membolehkannya melaksanakan kerja, tetapi kuantiti makanan yang masuk ke perut mesti dikawal.
Sebenarnya, menjaga dan mengawal perut daripada makan terlalu banyak adalah kaedah pencegahan penyakit yang berkesan. Sebab itu ramai ilmuwan perubatan dan tabib zaman lampau sering bermadah ‘lapar itu ubat’.
Mengambil makanan dalam kuantiti banyak adalah amalan buruk kerana ia memberatkan organ dan sistem pencernaan sehingga ia lemah dan tidak mampu mencerna secara teratur dan berkesan.
Makanan dalam jumlah yang banyak menyebabkan pelbagai penyakit. Justeru, kaedah rawatan dan pencegahan penyakit yang terbaik sepatutnya bermula dari perut – pastikan kuantiti dan jenis makanan yang masuk ke perut terkawal.
Nabi Muhammad ada menyebut ‘perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit’. Selain kuantiti makanan, petua kesihatan Nabi turut mengambil kira isi padu makanan.
Baginda lebih mengutamakan makanan lembut, terutama jika baru sembuh atau melalui proses pemulihan. Dalam satu hadis daripada Siti Aisyah r.a, beliau berkata: “Jika Rasulullah diberitahu si fulan sakit dan tidak ada nafsu makan, baginda bersabda: Berikanlah kepadanya ‘talbiinah’! Kata baginda lagi, Demi Allah, ia mencuci perut seseorang seperti kamu membersihkan mukamu daripada kotoran!”
Talbiinah ialah sejenis makanan masyarakat Arab menyerupai bubur atau susu. Ia lembut dan tidak membebankan perut. Bagi kita di sini, mungkin oat dicampur susu sesuai sebagai makanan yang lembut dan tidak membebankan perut serta fungsi pencernaan.
Makanan ini juga kaya serat dan banyak membantu proses penghadaman.
Disiplin pemakanan yang diamalkan Rasulullah biasanya mengelak makanan itu mendatangkan penyakit kepada individu yang sihat, manakala bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan, ia mengelak penyakit menjadi semakin serius.
Contoh peristiwa Nabi Muhammad s.a.w mengajar pemilihan makanan ketika sakit ialah sebagaimana hadis riwayat Ibnu Maajah dari Ummul Mundzir Qois al Anshoriyah, katanya:
“Suatu hari Rasulullah berkunjung ke rumah kami bersama Ali k.a yang ketika itu baru sembuh daripada sakit. Kami mempunyai buah daliah (sejenis buah-buahan di tanah suci), lalu Rasulullah mengambil dan memakannya dan Ali juga memakannya.
“Baginda berkata kepada Ali: Engkau baru saja sembuh daripada sakit.
“Lalu Ali berhenti memakannya. Kemudian saya buatkan masakan dari gandum dan saya berikan kepada mereka berdua, maka Rasulullah s.a.w bersabda: Ali, nah, ini lebih sesuai bagimu!”
Larangan Rasulullah kepada Ali yang baharu sembuh daripada sakit agar tidak memakan daliah sebagaimana dalam hadis di atas adalah kaedah pencegahan atau berpantang. Buah-buahan yang sifatnya mudah terurai mungkin memberi mudarat bagi mereka yang baru sembuh.
Ketika baru pulih daripada sakit, perut belum cukup kuat kerana ia sibuk bekerja menghakis sisa penyakit dari dalam perut dan badan.
Sebaliknya, Rasulullah menggalakkan Ali mengambil masakan daripada gandum kerana air daripada gandum itu dapat menguatkan tubuh.
Namun, baginda membenarkan pengambilan makanan yang tidak sesuai, tetapi dalam kuantiti sedikit sekadar menghilangkan keinginan.
Perkara menarik mengenai kaedah makanan seimbang yang diajarkan Rasulullah ialah baginda tidak membataskan pada satu jenis makanan saja. Contohnya, baginda menyeimbangkan makanan bersifat panas dengan sejuk.
Dari segi komposisi makanan, baginda tidak pernah mengambil susu dan ikan atau susu dan telur atau daging dan susu atau antara makanan yang kedua-duanya mempunyai sifat panas atau sifat dingin serentak.
Baginda juga tidak mengambil dua jenis makanan yang mempunyai sifat cepat dicernakan dan lambat dicernakan, serentak.
Rasulullah tidak mengambil makanan yang masih dalam keadaan panas atau makanan yang disimpan semalaman, makanan awet atau diasinkan seperti acar kerana semua itu memudaratkan kesihatan.
Kita juga patut mengelak mengambil makanan segera dan minuman berkarbonat, walaupun sedap, tetapi memudaratkan apatah lagi mengandungi perasa tiruan dan sintetik.
Rasulullah gemar makanan yang mengandungi unsur manis semula jadi dan madu malah baginda suka mengambil buah-buahan sebagai makanan tambahan.
Mengenai madu, Nabi mempunyai disiplin pengambilan madu yang baik untuk dicontohi, iaitu mengambilnya pada waktu pagi sebelum sarapan.
Madu dicampurkan dengan air dingin sebelum diminum. Ini bertujuan mencairkan lendir dan membersihkan sistem pencernaan.
Selain jenis dan kuantiti makanan, satu aspek lain penjagaan kesihatan Rasulullah s.a.w ialah cara baginda duduk ketika makan, iaitu dalam posisi ‘mutawarikan’, iaitu meletakkan pinggul pada kedua-dua tumit dan menempatkan telapak kaki kiri di atas punggung kaki kanan.
Postur badan penting dalam menentukan kebaikan ketika pengambilan makanan. Contohnya, baginda melarang
makan sambil bersandar sebagaimana sabdanya bermaksud: “Saya tidak makan sambil bersandar.”
Baginda juga melarang minum sambil berdiri, kecuali jika dalam keadaan terpaksa. Baginda mempunyai disiplin khusus dari segi minuman.
Berdasarkan petunjuk Nabi s.a.w, makruh minum selepas melakukan olahraga atau sebaik selesai melakukan sesuatu kerja berat atau sebaik habis makan atau sebelum makan. Semua itu tidak baik untuk kesihatan. Sebaliknya, biarkan beberapa detik berlalu apabila selesai aktiviti berat atau makan, kemudian minum.
Rasulullah s.a.w mempunyai petua unik ketika minum. Dalam satu hadis dari Anas bin Malik bermaksud: “Rasulullah minum dengan tiga kali nafas. Baginda berkata: Hal itu lebih melegakan dan lebih menyihatkan.”
Maksud bernafas tiga kali ketika minum ialah dengan menjauhkan bekas atau cawan dari mulut, lalu bernafas atau seolah-olah menghisap air yang sedang diminum. Larangan bernafas di dalam gelas ketika minum ditemui dalam hadis bermaksud:
“Jika seseorang di antara kalian minum maka janganlah bernafas di dalam gelas minuman, tetapi hendaklah direnggangkannya dari bibir.”
Dan, pasti yang paling penting dan mungkin dilupakan kita apabila makan atau minum ialah membaca ‘basmalah’ (membaca Bismillah) dan mengucapkan ‘hamdalah’ (Alhamdulillah) apabila selesai. Ia banyak keberkatan dari segi kesihatan.
Rahsia besar Rasulullah s.a.w yang patut menjadi teladan ialah baginda tidak pernah mencela makanan yang tidak disukainya atau kurang enak. Ini terkandung di dalam hadis bermaksud:
“Anas berkata: Rasulullah tidak pernah mencela makanan. Jika berselera dimakannya, dan jika tidak maka ditinggalkannya.”
Justeru, semua orang tidak wajar menunggu hari tua atau berusia lewat 40-an untuk memulakan amalan pemakanan sihat. Mulakanlah sekarang!
Kepentingan menjaga pemakanan dapat difahami daripada hadis Nabi saw yang diriwayatkan at-Turmudzi dari Abdullah al-Ashory, Rasulullah saw bersabda bermaksud:
“Sesiapa dalam keadaan badan sihat, aman dalam penghidupan dan ia memiliki makanan sehari-hari yang cukup, maka seolah-olah dunia ini miliknya.” al-A’raf, ayat 31).

11 Makanan Pembangkit Mood

1.Ikan salmon-kaya dengan lemak omega 3 dan vitamin D.

2. Bayam-kaya dengan asid folik dan serat.

3.Susu tanpa lemak-mengandungi serat dan asid folik .

4. Buah beri hitam-kaya dengan fiber dan asid folik.

5. Telur yang di perkaya dengan omega3-kaya dengan lemak omega 3,vitamin D dan B12.

6. Sardin-kaya dengan lemak omega3 dan vitamin D.

7. Kacang soya-kaya dengan fiber,asid folik dan omega 3.

8. Kacang-kaya dengan fiber dan asid folik.

9. Kubis brussels-kaya dengan fiber dan asid folik.

10. Biji bunga matahari-kaya dengan fiber dan asid folik..   


Sumber dari pakar nutrisi Amerika..Joy Bauer...

13 April 2013

Tafsiran Cinta

Cinta...

Terlalu payah untuk di ucapkan.

Namun dalam cinta pasti akan merasai kekecewaan dan di kecewakan.

Walaupun bukan itu matlamat dalam percintaan.

Kata orang Cinta tak boleh di paksa dan Cinta juga bukan datang sekelip mata.

Cinta bagaikan bintang di langit...

Terlalu banyak yang bercahaya...indah tapi cuma satu bintang yang akan menjadi igauan sang pemujanya..

Bintang itu adalah bintang hatiku... 

Bayangan Semalam

Mungkin aku tidak sendiri.

Bayanganmu sentiasa menemaniku..

Hiasi malam sepiku..

Saat-saat manis terkadang berlalu pergi begitu sahaja.

Biarpun kau tetap di jendela kenanganku.

Sedangkan saat-saat berduka sentiasa melekat di hatiku.

Sukar untuk aku melupakannya.

Biarpun bertahun sudah berlalu..

Andai dapat ku undurkan masa...ingin ku ulangi saat-saat indah tika bersamamu.

Mahu ku ciptakan bahagia buat selama-lamanya..

Namun sudah ketentuan dariNYA..

Aku terpaksa melalui jalan-jalan duka yang akhirnya aku kesepian sendirian...


12 April 2013

Memori Terindah (Buat Arwah Ibuku)

Ibu...

Keringat tuamu menitis lagi membanting tulang menyara aku adik beradik setelah ayah tercinta pergi mengadap Ilahi.

Ibu...

Wajahmu sejernih embun sedamai malam..

Biarpun garis tua menjalari usia...

Aku kagum...

Ia kagum dengan kematanganmu...

Aku sedar kita hanya menumpang belas namun kita juga insan yang berhak di atas muka bumi Allah ini.

Aku bangga mempunyai ibu sepertimu...

Biarpun tidak di limpahi dengan wang ringgit..

Aku cukup kaya dengan kasih sayangmu..

Ibu kau cerapkan aku dengan nilai-nilai ketimuran yang penuh santun.Kau mampan dadaku dengan ilmu akhirat...

Dan kau tiupkan semangat ukhwah dalam jiwaku...

Ibu...

Kau insan yang penuh pengertian dan kelembutan.Tutur katamu,bicara halusmu,peribadimu menjadi idolaku.

Belaian dan kasihmu masih segar hingga kini...

Ibu...

Tiada kata yang dapat ku ungkapkan.Tiada madah yang dapat ku ukirkan.

Betapa agungnya kasih Ibu...

Segunung intan,selaut permata,selangit bintang...tidak terbanding kasihmu Ibu.

Engkaulah Ratu Hatiku.

Engkaulah kemegahan dan Engkaulah segala-galanya bagiku...

Kini Engkau tiada di dunia fana ini...

Doaku moga Engkau di tempatkan di kalangan orang-orang beriman...Amiiinn

11 April 2013

Sepi Tanpa Ayah

Ayah..
Kini ku rasakan hidup tanpamu
Aku sepi hidup tanpa mu
Namun ini harus ku jalani
Walau terasa sangat berat ku jalani

Ayah...
Terima kasih atas semuanya
Semua kasih sayang yang kau curahkan
Semua pengorbanan yang kau lakukan

Ayah...
Kini aku merindukanmu
Merindukan saat-saat bersamamu
Merindukan kasih sayang darimu

Ayah...
Ingin rasanya aku berjumpa denganmu
Walau hanya dalam mimpiku
Walau hanya memandang wajahmu

Saat ku perlukan ayah
Saat ku rindu ayah
Hanya selembar foto peninggalan mu
Yang dapat mengubati rasa rinduku

Tuhan..
Sungguh aku tak pernah rela kehilangan dia
Namun aku sedar semua ini milikimu
Dan akan kembali kepadamu

Tuhan...
Jagalah dia selalu
Bahagiakan dia di sisimu
Kerana dia adalah ayah terbaikku.....buat arwah abah...

Port Mak Ngah Skodeng !